Cetatea Costesti

Cetatea Costesti

leaganul initierii spirituale dacice

I n t r e   m i s t e r   s i   r e a l i t a t e

     Cetatea de la Costeşti a fost reşedinţa unora dintre regii geto-daci. Situată la intrarea în valea apei Grădiştea, centrul de la Costeşti a constituit principalul avantpost al capitalei dacice de laGrădiştea Muncelului. Distrusă în timpul primului război daco-roman, în 102 p. Chr., cetatea este grabnic refăcută şi apoi definitiv distrusă şi abandonată în anul 106 p. Chr., odată cu cucerirea Daciei de către romani. Ruinele ei au servit drept carieră de piatră pentru construirea castrelor. Dealul „Cetăţuia„, cu cetatea de pe culmea sa formează un punct de pază deosebit, cu vedere la mare distanţă, plasat la intrarea în masivul stâncos al Munţilor Şureanu, acolo unde Apa Grădiştei se îngustează deodată.

Asa cum din hrisoavele istorice razbat informatii despre Costesti, ca fiind primul avanpost militar de aparare, tot asa din izvorul spiritualitatii orale dacice se aud si acum ecourile de „prim pas in devenirea si pregatirea spirituala dacica” .

Costesti este primul avanpost, este scoala primara a educatiei spirituale de tip ezoteric pe care au dezvoltat-o protodacii si mai apoi dacii.

Cetatea Costesti la fel ca si toate celelate cetati dacice din complexul spiritualo-militar dacic, este continuatoarea, pastratoarea si educatoarea traditilor si cunoasterii ezoterice protodacice, dacice ;i mai cunoscut noua dar mai veche totusi, a academiei de spiritualitate Dacica, continuatoarea invatamantului si cunoasterii civilizatiei stelare, divine care a functionat pe aceste locuri inca de pe timpul cand muntele cunoasterii – Meru – era activ si nu sa prabusit.

Cetatea Costesti
repere istorice si spirituale

In acest loc, la Cetatea Costesti si-au inceput pregatirile marile civilizatii care au lasat urme si probe materiale, invatamant de tip material si nu de tip oral – ca cel dacic – intrucat si dacii au avut o forma de invatamant si cunoastere scrisa dar care era accesibila si oferita in primele etape ale pregatirii si desavarsirii spirituale, mai apoi cei ce reuseau sa se inalte , pentru cei ce deveneau continuatorii –Intemeietorii si mai apoi IO – spirituali , acestia aveau datori transmiterii orale a celei mai inalte forme de pregatire si cunostere ezoterica.
Cetatea Costesti – leaganul initierii spirituale dacice – parte dintr-un complex sistem de aparare, cetatea de la Costesti-Cetatuie, construita între sfârsitul sec. II si începutul sec. I a. Chr,. este cea mai veche dintre fortificatiile dacice din Muntii Orastiei. Ea va trece în decursul istoriei prin mai multe faze de întarire si refacere. Datarile istorice sunt conditionate de foarte putina cercetare arhelogica de specialitate dar si de lipsa cercetarii spirituale, a istoriei spirituale caci aici la Costesti este un prim reper al identitatii noastre ca si predecesorii ai semintiei stelare – hiperboreeni.

Vârful colinei a fost amenajat de catre constructorii daci în terase, rezultând astfel un platou de forma elipsoidala pe care au fost dispuse elementele de aparare: santuri si valuri de aparare întarite cu palisade, ziduri de piatra cu turnuri la extremitati, turnuri de veghe.(ceea ce ne duce cu gandul la Sarmizegetusa alta cetate care este construita pe o forma de relief „fasonata” artificial – sa nu fie oare aceiasi protodaci, care au convietuit o buna perioada de timp cu atlantii, care erau recunoscuti ca fiind foarte priceputi in a modela lumea materiala dupa propriile lor necesitati – Cronika Akasha )

În interiorul spatiului aparat, urcând pe o scara monumentala marginita de un zid se ajunge pe platou si la unul din turnurile-locuinta. Acesta era construit din piatra la nivelul parterului si din caramida de forma patrata sau rectangulara la partea superioara. O alta scara conducea catre un al doilea turn-locuinta. Cele doua turnuri ocupa extremitatile de nord si sud ale platoului, între ele, pe vârf, existând un turn de paza.
Alte trei turnuri, izolate, vegheau asupra drumului de acces antic si asupra marelui sanctuar. Sanctuarele, în numar de patru, erau rectangulare, cu tamburi de calcar si coloane din lemn. Cele doua cisterne de apa descoperite, foarte importante pentru supravietuirea aparatorilor, erau amplasate una în interiorul zonei fortificate, cealalta în exteriorul acesteia.
Cetatea de la Costesti-Cetatuie este un punct de reper deosebit pentru istoria geto-dacilor, fiind prima cetate construita dupa o planimetrie si o tehnica noua de influenta elenistica (ziduri din blocuri din piatra de talie cu parament dublu), pastrând în acelasi timp elemente ale sistemul vechi de fortificare, santuri si valuri de pamânt. .

Cetatile dacice din zona Gradistei, aveau un sistem unic de anuntare vizuala care permitea doar dintr-un anumit loc ca aceste cetati sa se „observe” intre ele, sistem pe care l-au continuat si predecesorii dacilor dar sub o alta forma mult inferioara ei..

Planul constructiei cetatilor dacice respecta regula de formare spatiala a piramidei „perfecte”, regula numarului de aur, principiu care a stat la baza construirii lor si de la care nu s-au abatut. Turnurile construite erau „cheia” generarii piramidei cu toate urmarile ce decurg din aceasta.

De la aceste incinte – turnuri- pleaca mai multe tuneluri spre  muntii din  apropiere, unele, prabusite partial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane.

pentru construirea cetatilor si a sanctuarelor, dacii s-au folosit de cunostintele pe care le aveau in domeniul astronomiei, matematicii, ingineriei precum si de stiintele spirituale pe care magii daci le predau celor meniti si care invatau la Academia de spiritualitate din Carpati, tehnici speciale care permiteau modoificarea si transformare a matricei materiei dupa trebuinta si utilitate (a se vedea ca si atlantii foloseau tehnici asemanatoare – oare de ce?) .

Altarele de la Costesti au un specific -vis avis de faptul ca fiecare coloana din componenta altarelor aveau o insemnatate anume-(pe care va invit sa o descoperiti sau sa o redescoperiti si sa vorbim despre acest lucru.) 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s